Wat is een vaste inrichting?

Als uw bedrijf regelmatig in Duitsland werkt is het mogelijk dat er sprak is van een “vaste inrichting”. Via de meldingen die je verplicht bent in Duitsland te doen is het vrij eenvoudig voor de Duitse fiscus om bij te houden hoe vaak, waar en hoe lang u in Duitsland werkt. Dit is belangrijke informatie voor de Duitse fiscus omdat u op basis van het belastingverdrag tussen Nederland en Duitsland wellicht verplicht bent om over de winst die u in Duitsland maakt Duitse belasting te gaan betalen.

Duitsland heeft het recht om belasting te heffen als de werkzaamheden worden verricht door een “vaste inrichting”. Anders dan het woord “vast” doet vermoeden, gaat het niet alleen om de vraag of u in Duitsland een kantoor of werkplaats heeft maar om de vraag of u structureel in Duitsland werkt.

Zo is er bijvoorbeeld sprake van een vaste inrichting als u langer dan een jaar aan Duits project werkt of meerder projecten uitvoert die met elkaar in verband staan en die bij elkaar opgeteld langer dan een jaar duren. Ook via een “vaste vertegenwoordiger” kunt u in Duitsland belastingplichtig worden. De “vaste vertegenwoordiger” is een persoon die namens uw bedrijf gerechtigd is om in Duitsland contracten af te sluiten. Als u bijvoorbeeld een contract met een Duits bedrijf sluit en op het contract de Duitse plaatsnaam vermeld staat, dan betekent dit dat de overeenkomst in Duitsland tot stand is gekomen en dat is voor de fiscus een sterke aanwijzing dat er sprake is van belastingplicht in Duitsland.

Als er sprake is van een “vaste inrichting” dan heeft dat bepaalde consequenties:

  • Betalen van Vennootschapsbelasting over de winst die u in Duitsland maakt (15%)
  • Betalen van Solidariteitstoeslag (5,5% van de Vennootschapsbelasting)
  • Betalen van Gewerbesteuer (ca. 13%)
  • Factureren met Duitse BTW
  • Uw medewerkers worden loonbelastingplichtig in Duitsland (verlies gedeeltelijke Nederlandse hypotheekaftrek)

Weet je welke Duitse regels voor je verplicht zijn?

30 minuten gratis telefonisch advies op maat over wat wel en wat niet verplicht voor je is bij het (opnieuw) starten met werken in Duitsland

Gratis advies

(Opnieuw) starten in Duitsland?

Werk in Duitsland met personeel, zzp-ers, uitzendkrachten of onderaannemers? In de meeste gevallen zijn meldingen en administratie verplicht. Voorkom boete's of stoplegging van het werk in Duitsland.

Doe de zelftest