Hoeveel overuren zijn toegestaan in Duitsland? Do's en dont's

Wettelijke arbeidstijdbeperkingen Volgens § 3 zin 1 ArbZG bedraagt de toegestane arbeidstijd gemiddeld 8 uur per werkdag.

\Omdat de dagen maandag tot en met zaterdag als werkdagen worden beschouwd, kan ook vereenvoudigd worden gesproken van een bovengrens van de gemiddelde (!) toegestane wekelijkse arbeidstijd van 48 uur per week. Feestdagen die op werkdagen vallen, verminderen het toegestane werktijdvolume binnen de compensatieperiode dienovereenkomstig.

Ingevolge artikel 3 zin 2 ArbZG mag de werkdag tot maximaal 10 uur verlengd worden als de gemiddelde arbeidstijd binnen een periode van 6 kalendermaanden of 24 weken niet meer dan 8 uur per werkdag bedraagt. Dit wordt de wettelijke compensatieperiode voor de maximale arbeidstijd genoemd. Voor nachtarbeiders in de zin van artikel 2 lid 5 ArbZG geldt een smallere compensatieperiode van slechts één kalendermaand of 4 weken.

De wettelijke bepalingen over compensatietijden voor de maximaal toegestane arbeidstijd hebben geen invloed op afwijkende (langere) compensatietijden voor de in de arbeidsovereenkomst of de collectieve arbeidsovereenkomst overeengekomen arbeidstijd. De verdeling van de arbeidstijd volgens de arbeidsovereenkomst of de collectieve arbeidsovereenkomst mag er echter niet toe leiden dat de wettelijke compenserende perioden overschreden worden. Collectieve arbeidsovereenkomsten kunnen voorzien in een verlenging van de wettelijke compensatieperioden.[1] De compensatieperiode (ook voor nachtarbeiders) mag echter niet meer dan 12 maanden bedragen.

Maximaal toelaatbare plusuren binnen de wettelijke compensatieperiode De wettelijke compensatieperioden voor arbeidstijd resulteren indirect in grenzen voor de maximaal toegestane opbouw van saldi (plus uren) op arbeidstijdrekeningen. Bijvoorbeeld, in het geval van een contractueel overeengekomen wekelijkse arbeidstijd van 40 uur is een tijdskredietopbouw van gemiddeld 8 uur per week onproblematisch volgens de arbeidstijdenwet, omdat het totaal aantal gewerkte uren nog steeds binnen de grenzen van de maximaal toegestane arbeidstijd ligt (gemiddeld 8 uur per werkdag of 48 uur per week). Binnen een compensatieperiode van 24 weken konden dus 192 uren worden opgebouwd (vermindering van de toelaatbare opbouw wegens feestdagen niet meegerekend). Juridisch gezien zouden deze uren op een tijdrekening kunnen blijven staan en niet verminderd hoeven te worden met vrije tijd. Als alternatief kunnen ze uitbetaald worden als overuren of extra uren. Er moet rekening gehouden worden met de bepalingen van de Wet op het Minimumloon.

Een verdere opbouw van plussaldi kan worden toegestaan in het kader van de bepalingen betreffende de organisatie van de arbeidstijd op werkdagen. Bij een 6-daagse week van maandag tot zaterdag en uitputting van de dagelijkse maximale arbeidstijd van 10 uur per dag, is dus een "wekelijkse piekarbeidstijd" van 60 uur toegestaan; bij toegestane zondagsarbeid mogelijk meer, tenzij de beoordeling van de risico's voor de gezondheid en veiligheid op het werk[2] hiermee in strijd is. De opgebouwde plussaldi boven de 8 uur per werkdag of boven de 48 uur per week moeten echter binnen de wettelijke compensatieperiode gecompenseerd worden door passende vrije tijd, en wel zo dat de wettelijke maximale arbeidstijd gedurende de compensatieperiode gemiddeld niet overschreden wordt.

Bij de berekening van de gemiddelde arbeidstijd moeten perioden van verlof en arbeidsongeschiktheid als werkdagen worden beschouwd; op deze dagen moet ook de arbeidstijd die de werknemer krachtens de loonwet wordt toegerekend (b.v. 8 uur per werkdag van maandag tot vrijdag) als "fictieve" arbeidstijd in de zin van de Arbeidstijdenwet in aanmerking worden genomen. In dit verband moeten ook de boven het wettelijk minimum liggende verlofdagen als het ware als "fictieve" werkdagen beoordeeld worden, en komen dus niet in aanmerking als compensatiedagen in het kader van de berekening van de gemiddelde wettelijke maximale wekelijkse arbeidstijd.

Bovendien moeten, bij het in acht nemen van de bovengrenzen van de binnen de wettelijke arbeidstijd toegestane arbeidstijd, alle arbeidsuren uit nevenbetrekking als werknemer worden meegeteld. Hiermee moet rekening gehouden worden bij het overwegen van de overeenkomst van nevenbetrekking als werknemer.

Weet je welke Duitse regels voor je verplicht zijn?

30 minuten gratis telefonisch advies op maat over wat wel en wat niet verplicht voor je is bij het (opnieuw) starten met werken in Duitsland

Gratis advies

(Opnieuw) starten in Duitsland?

Werk in Duitsland met personeel, zzp-ers, uitzendkrachten of onderaannemers? In de meeste gevallen zijn meldingen en administratie verplicht. Voorkom boete's of stoplegging van het werk in Duitsland.

Doe de zelftest